LİKÖRÜN TARİHÇESİ

EVDE LİKÖR - LIQUOR AT HOME


likör yapılışı
Likör Fıçıları
Tariflerden önce gelin biraz da likörün tarihinden bahsedelim. Likör (Liqueur) kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Her ne kadar yazılı kaynaklara göre şu an Likör olarak tabir ettiğimiz bitkisel karışımları Sümerler’in kullandığı tespit edilse de bitkilerin ilk kullanılması tedavi amaçlı olarak 60 bin yıl öncelerine kadar gittiği belirtiliyor. Daha sonraları Mısırlıların, Yunanlıların, Hintlilerin ve Çinlilerin bitkisel karışımlarda hakim olduğu biliniyor. Daha yakın tarihe gelirsek ise Roma İmparatorluğunda örnekleri görebiliriz. Bugün ise için ilaç olma sebebinin uzağında ve keyfe dayalı bir tercih kullanarak tüketiyoruz.

liquor store
Benedictine D.O.M

İçki amaçlı kullanılan en eski likör ise 1510 yılında Fransa’da yirmi yedi çeşit bitki karışımıyla imal edilen ‘Benedictine D.O.M’ markalı likördür. İsmin sonundaki D.O.M’nin anlamı ‘Deo Optimo Maksimo’ Yüceler Yücesi Tanrı anlamına gelmektedir.


Günümüzdeki yapım tekniği ile likörü ilk defa 19. yüzyılda İtalyanlar imal etmişlerdir. Türkiye kaliteli likör üretimine ise ilk defa 1930 yılında başladı. Ünlü Fransız mimar Rob Mallet’nin Mecidiyeköy’de yaptığı bina bu işe tahsis edildi ve o zamanki ismiyle ‘Mecidiyeköy Likör Fabrikası’ olarak üretime başladı. Üretimin başına Fransa’dan M. Boufford isimli bir uzman getirildi. Daha sonra yerine Marcel Biron isimli başka bir Fransız uzman getirildi ve 1941 yılında bu uzmanla tekrar sözleşme imzalanmadı. İki Fransız uzmanın da yardımcılığını yapan B. Cafer Özsezen 1941 yılında fabrikaya müdür oldu ve bu görevi başarıyla yirmi yıldan fazla sürdürdü.


mecidiyekoy likor fabrikasi
Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası, 1933
Mecidiyeköy Likör Fabrikası kurulmadan önce bazı küçük fabrikalarda sınırlı miktarda likör üretildiği biliniyor fakat bu likörler suni esans kullanılarak imal ediliyor çok talep görmüyordu. Ancak Mecidiyeköy Likör Fabrikası’nda suni esans asla kullanılmıyor, ülkenin yöresel en iyi meyveleri mevsiminde özenle toplanıyor bunlardan natürel likörler imal ediliyordu. Ta ki günümüz hastalığına kapılıp tüm itiraz ve mahkemelere rağmen betonlarla çevrilene kadar.


İlgili fabrika için Güngör Uras'ın 2012 yılındaki yazmış olduğu Milliyet'teki yazısını okuyabilirsiniz. 

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2010 - 2019 BB - Evde Likör All Rights Reserved